Lege pentru semnătura electronică şi identitatea digitală
Un proiect de lege care reglementează utilizarea semnăturii electronice şi stabileşte efectele juridice ale fiecărui tip de semnătură electronică a fost depus la Senat de un grup de 33 de parlamentari ai Partidului Naţional Liberal. Iniţiatorii susţin că legea este necesară pentru a răspunde provocărilor actuale şi pentru a pregăti cadrul legal pentru introducerea identităţii digitale.
Proiectul, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă, prevede că semnătura electronică va avea, în anumite condiţii, aceleaşi efecte juridice ca semnătura olografă, de mână. De asemenea, sunt clarificate condiţiile şi efectele juridice ale tuturor tipurilor de semnătură electronică, în funcţie de gradul de încredere al fiecăreia: semnătura electronică simplă, semnătura electronică avansată şi semnătura electronică calificată.
Noua lege defineşte şi un nou tip de semnătură electronică, aplicată cu un certificat emis de o autoritate sau de o instituţie publică, care va fi disponibil nu doar funcţionarilor publici, ci şi cetăţenilor. Proiectul oferă şi posibilitatea companiilor de a stabili între ele efectele juridice ale semnăturii electronice.
Proiectul acordă o atenţie deosebită protecţiei datelor personale, securităţii cibernetice şi protecţiei utilizatorilor semnăturii electronice. Legea conţine şi sancţiuni pentru nerespectarea normelor.
Printre iniţiatorii proiectului se numără preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a fost până luna trecută ministru al Digitalizării, şi preşedinţii a două comisii parlamentare – pentru tehnologia informaţiilor şi automatizare.
Hits: 2