Inflația scade, dar populismul nu se predă

Banca Naţională a României a comunicat faptul că se așteaptă ca rata inflației să scadă la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al acestui an, cu aproape trei trimestre mai devreme decât în prognoza precedentă.

Ce a condus la această veste bună? Populismul? Retorica electorală a lui Marcel Ciolacu, cel care nu ratează nicio ocazie să mai propună o măsură nesustenabilă, doar-doar mai crește și el câteva procente în sondajele prin care PSD își caută un prezidențiabil? Desigur că nu.

În primul rând, la aceste perspective s-a ajuns prin echilibru. Echilibru ținut de BNR, prin politica monetară, și de guvern, prin menținerea creșterii PIB la un nivel semnificativ din perspectivă istorică, prin compensarea pentru o perioadă a prețului carburanților și prin atragerea de investiții străine într-un volum pentru care nu există precedent statistic. Desigur, investițiile străine atrase au o componentă structurală semnificativă, o mare parte dintre acestea fiind direcționate înspre restructurarea sectorului energetic.

Da, sunt chestiuni tehnice. Unele dintre ele sunt și dureroase – de exemplu, din politica monetară nu câștigă toată lumea pe termen scurt, dacă ținem cont de influențele asupra ratelor pentru creditele bancare. Dar lupta cu inflația nu e ușoară. Și nu poate fi câștigată prin populism, oricât de mult ar încerca Marcel Ciolacu.

Hits: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *