Impozitarea supra-profiturilor companiilor din energie, o măsură decisă la nivel UE din care poate câștiga toată lumea, inclusiv companiile

E dezbatere acum, pe internet, despre impozitarea cu 60% a extra-profiturilor companiilor din domeniul energiei. De fapt, este chiar și un mic scandal la bursă, din cauza unei tranzacții cu acțiuni Petrom care a părut să anticipeze decizia impozitării supra-profiturilor. Drept care se impune clarificarea contextului în care a apărut acest impozit și cum se calculează el.

Așadar, decizia introducerii acestui impozit este o transpunere a Reglementării europene 2022/1854, reglementare obligatorie pentru toate statele membre. Unele dintre statele membre aplică o taxare a supra-profiturilor mai mare decât nivelul pentru care a optat România.

Ce se impozitează, de fapt? Se impozitează cu 60% așa-zisele “venituri excedentare”, ceea ce depășește cu 20% media profiturilor pe ultimii 4 ani. Se calculează diferența dintre profitul anului 2022 și media profiturilor din perioada 2018-2021 plus 20% și la suma rezultată se aplică impozitul de 60%. Asta, în condițiile în care se cunoaște faptul că, îl ultimul an, profiturile companiilor din domeniul energiei au cunoscut creșteri aproape exponențiale. Spre exemplu, OMV-Petrom a avut un profit mediu de circa 3 miliarde lei, iar pentru 2022 se prognozează un profit de 12 miliarde lei.

Trebuie spus și că statul român a oferit acestor companii ocazia sa evite impozitarea supra-profiturilor. Impozitul nu se va aplica, dacă o companie alege să investească 70% din excedent în eficiența energetică și producția din surse regenerabile.

Hits: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *