Exclusiv! Prima decizie a Guvernului României de demolare a construcțiilor ILEGALE: hotelurile fără autorizații de pe litoral care pun în pericol viețile turiștilor

Aflați tot mai des în ultimul timp despre existența construcțiilor ridicate ilegal, care pun în pericol viețile românilor. Astfel de construcții sunt în toată țara, nu doar în Capitală! Deși este un lucru grav (am văzut în Turcia ce se poate întâmpla) statul nu a găsit până anul acesta modalitatea ca acestea să fie dezafectate rapid, cu o singură excepție: hotelurile ilegal construite pe litoral, care vor putea fi dezafectate în 48 de ore, pe baza unei Ordonanțe de Urgență publicate recent, pe 19 ianuarie 2023, în Monitorul Oficial nr. 55/2023.

Cadrul legislativ aplicabil domeniului construcțiilor este o lege din 1991, Legea 50/1991. Acea lege a fost completată prin OUG 41 din 2010, prin care s-a dorit stoparea construirii ilegale de hoteluri pe litoralul românesc. Ordonanța respectivă dădea un rol important Inspectoratului de Stat în Construcții, care trebuia să sesizeze Ministerul Dezvoltării cu privire la apariția spațiilor de cazare fără autorizație de construire, pe litoral. Apoi, Ministerul Dezvoltării trebuia să ceară proprietarilor dezafectarea în maxim 48 de ore a acelor hoteluri ilegale. Ptroblema a fost că din start OUG 4/2010 a fost inaplicabilă pentru simplul motiv că… nu a explicat ce departament din Ministerul Dezvoltării va solicita demolarea hotelurilor ilegal construite. Probabil că a fost o „scăpare” cu intenție, cineva din Guvern lăsând o portiță pentru continuarea indisciplinei în construirea de spații de cazare pe litoral. Nu are rost să dăm nume acum… Important este că OUG 41/2010, în baza Legii 51/1991, NU putea fi aplicată. Pentru a depăși acel impas intenționat strecurat sau din prostie, Guvernul a dat anul acesta o modificare la acea ordonanță. Practic, de pe data de 18 ianuarie 2023, în baza OUG 5, la solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții primăriile de pe litoral sunt OBLIGATE să ceară proprietarilor de hoteluri ilegal construite dezafectarea lor în 48 de ore. Este evident că cine nu respectă acest OUG comite un grav abuz în serviciu. Și cel mai probabil, vom vedea comis acest abuz în serviciu de către primarii, nu puțini la număr, care dețin astfel de hoteluri ilegal construite! De aici însă vom vedea dacă Justiția din România respectă dreptul la viață al cetățenilor români.

Pentru o mai bună lămurire, să vedem ce prevede nota de fundamentare a OUG 5/2023:

„Descrierea situaţiei actuale Prin Ordonanţa de urgență a Guvernului  nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 3/2011, se instituie măsuri de protecţie, din punct de vedere urbanistic, a zonelor cu potenţial turistic, staţiunilor turistice, zonelor construite protejate, zonelor de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţiilor naturale şi alte asemenea, staţiunilor turistice şi localităţilor aflate pe litoralul Mării Negre, constând în desfiinţarea (sublinierea noastră) construcţiilor realizate în aceste zone fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia (sublinierea noastră) aflate pe terenuri proprietate publică ori privată, finalizate sau în curs de execuţie.”

Iar modificarea propriu-zisă este aceasta:

După constatarea de către reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii a faptului că respectivele construcţii au fost executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aceştia înştiinţează compartimentele de specialitate cu atribuţii de control ale autorităţilor administraţiei publice locale ale judeţelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, oraşelor şi comunelor, pentru faptele săvârşite în unitatea lor administrativ-teritorială sau, după caz, în teritoriul administrativ al sectoarelor municipiului Bucureşti, prevăzute la art. 27 alin. (3) din Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care somează proprietarii construcţiilor să le desfiinţeze în termen de 48 de ore de la primirea somaţiei. În cazul în care somaţia se afişează la loc vizibil pe imobil, termenul de 48 de ore începe să curgă de la ora afişării consemnată în procesul-verbal prevăzut la alin. (2) şi se calculează conform art. 2.555 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.(sublinierea noastră)

Hits: 18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *