Cazul scandalului de la Costinești – Câteva reguli evidente care ar trebui să ducă la echilibru

Ordinea și liniștea publică nu sunt două noțiuni diferite, fără legătură una cu alta, ar trebui ca prima să o aibă ca scop pe a doua. Autoritățile pun ordine pentru a restabili liniștea publică.
Cazul agresiunilor de stradă din Costinești, imaginile de la acel scandal ar trebui să dea de gândit la vârful MAI, din mai multe puncte de vedere.

  1. Există de mai mult timp o problemă de organizare a patrulelor de intervenție. Un jandarm SINGUR și un polițist nu pot restabili ordinea publică în situații în care se pot confrunta cu acțiuni de grup (pe plajă sunt găști de mai mulți indivizi care acționează solidar). Patrulele de intervenție trebuie constituite din doi sau patru jandarmi.
  2. Ideea de a avea patrulă constituită dintr-un polițist și un jandarm este una defectuoasă în teren, jandarmul și polițistul se vor încurca reciproc. Vedeți în imagini reacția polițiștilor în scandalul de la Costinești, numai de lucru în echipă nu poate fi vorba acolo, se feresc, nu vor să fie implicați în altercație, fiindcă pe lege au atribuții diferite, chiar dacă nimeresc sau sunt trimiși împreună la “restabilit ordinea”.
  3. Încătușarea unui individ nu presupune lăsarea lui liber, ca pe cal împiedicat la picioarele din față cu un lanț. Imobilizarea și încătușarea au ca urmare însoțirea permanentă a celui vizat și ducerea lui la cel mai apropiat post de Poliție.
  4. Foarte important: orice intervenție trebuie precedată de mesaje verbale ferme din partea jandarmului sau polițistului, prin care să ceară încetarea agresiunilor și, atenție, păstrarea distanței față de forțele de ordine. De ce mesaje verbale înainte de intervenție? Fiindcă forțele de ordine vin să restabilească ordinea în scopul liniștii publice, nicidecum pentru a timora cu intervenții brutale pe oamenii pașnici din jur. Apelul la calm, apelul la păstrarea distanței sociale sunt obligatorii înainte de acțiunea în forță.
  5. Jandarmeria și Poliția trebuie să dea dovadă de capacitate de intervenție specifică, fermă, profesionistă, dominantă, nicidecum de stil “bătaie în curtea școlii”, “dai și fugi”, “pumn din fundul grădinii”.
  6. Jandarmul sau polițistul nu au voie SĂ SCUIPE în timpul intervenției pe niciunul dintre cei vizați de intervenție. Ce jandarm e acela care scuipă??? Devine opusul acestei profesii, devine un individ anti-social.

Pentru colegii din presă care au nevoie de “eroi” jandarmi pentru o săptămână, după care au nevoie de “criminali” jandarmi pentru alte perioade de timp: învățați să vedeți normalitatea, învățați să încurajați normalitatea, nu mai salivați după excese, într-o direcție sau alta. Liniștea publică este o stare de normalitate! Excesele neliniștesc, dau palpitații, creează reacții publice ce au în spate neîncrederea.
Apropo de neîncredere. Ce credibilitate prezintă presa care minte că un jandarm “eroizat” e fost luptător într-o structură militară străină? De ce era nevoie de minciuna aceasta? Pe lângă faptul că este o minciună nici nu are relevanță în contextul scandalului de pe plaja din Costinești. În Legiunea Străină Franceză sunt alte reguli, ca să păstrez terminologia: regulile Legiunii sunt străine regulilor Jandarmeriei, regulilor care guvernează acțiunea unui jandarm. Pe plaja din Costinești era nevoie de LINIȘTE, nu de acțiuni chipurile asemănătoare cu situațiile de război specifice Legiunii Străine Franceze.

Tot respectul pentru jandarmii care sunt jandarmi, nu Rambo!
Tot respectul pentru cei din forțele de ordine care nu uită că îndeplinesc misiuni având scop LINIȘTEA PUBLICĂ!
Tot respectul pentru luptătorii care nu folosesc flegma și nu mestecă ostentativ gumă în timpul misiunilor!

Restul e PR dirijat de ageamii și Prostie care numai liniște publică nu va atrage.

Hits: 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *