Premiu pentru firmele care își plătesc dările la timp

Din când în când, statul dă câte o amnistie fiscală. Amnistia fiscală, după cum se știe, este acel moment în care firmele care nu și-au achitat dările către stat sunt iertate de datorii fie integral, fie parțial, în sensul că li se șterg penalitățile dacă achită baza. Dar amnistia fiscală mai este și acel moment în care firmele care și-au achitat dările către stat la timp stau și se întreabă de ce au făcut-o, din moment ce firmele care au întârziat plata taxelor sunt iertate de penalități sau poate chiar de tot.

Ei bine, se gândește în sfârșit cineva și la firmele care nu așteaptă niciodată amnistia fiscală și își achită impozitele și taxele la termenele legale. Mai mulţi parlamentari PNL propun un proiect legislativ prin care toţi contribuabilii serioși, fără întârzieri la plata impozitului pe profit sau, în cazul microîntreprinderilor, a impozitului pe venit, care în ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial sau în plată anticipată până la termenele scadente şi care la 1 ianuarie 2024 nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, să beneficieze de o bonificaţie de 3%. Bonificația va putea fi folosită exclusiv pentru realizarea de investiţii.

Bonificații au mai existat ocazional în trecut, însă doar pentru societățile care plăteau dările anticipat. Impactul bugetar a fost unul pozitiv, iar de data aceasta se așteaptă să fie unul și mai benefic pentru veniturile fiscale, bonificația având în vedere o plaja mai largă de contribuabili persoane juridice.

Hits: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *