Nicolae Ciucă anunță că va fi menținută TVA de 5% pentru cărți, ziare și manuale școlare

Coaliția a decis să păstreze cota redusă a Taxei pe Valoare Adăugată (de 5% pentru vânzările de cărți, ziare, reviste și manuale școlare, pe suport fizic sau electronic. Această măsură este menită să încurajeze lectura și educația în România, unde consumul de carte este unul dintre cele mai scăzute din Europa.

Măsura a fost anunțată de liderul PNL, Nicolae Ciucă, care a declarat că aceasta va fi singura excepție de la creșterea TVA-ului la 9% și 19%, în funcție de produs. El a precizat că a discutat cu premierul și că toți membrii coaliției de guvernare sunt de acord cu această abordare: “Este vorba despre cărți și manuale școlare – am discutat cu premierul, am venit cu această abordare și toată lumea este de acord că trebuie să rămânem cu TVA 5% la cărți și manuale școlare”.

TVA redus pentru cărți, ziare și manuale școlare a fost introdusă în 2019, prin modificarea Codului Fiscal. La acea vreme, se invoca faptul că România are una dintre cele mai mici rate de citire din Uniunea Europeană, cu doar 2-3 cărți citite pe an de persoană, în medie. De asemenea, se dorea stimularea pieței editoriale și a presei scrise, afectate de scăderea vânzărilor și de concurența mediilor digitale.

Hits: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *