Rareș Bogdan reacționează la discursul anti-România al premierului Ungariei

Eurodeputatul Rareș Bogdan a criticat dur discursul premierul Viktor Orban rostit la Băile Tușnad, cerând reacții din partea autorităților române:

“Este cel mai grav atac din ultimii 10 ani de pe scena de la Băile Tușnad. Atacul are multiple fațete, sunt multiple scenarii și are mai multe componente: 1.) un atac direct la integritatea statului român, prin faptul că Viktor Orban contestă în acest moment Transilvania – pământ românesc, parte a României Mari, contestă Unirea de la 1918 și vorbește de asemenea despre o enclavă în interiorul României, ceea ce este de o gravitate fără precedent; 2.) atacă SUA – partenerul strategic al României și 3.) atacă UE cu o virulență fără precedent, încercând să scuze agresorul rus din Ucraina. 

Este o chestiune extrem de gravă că se întâmplă pe teritoriul României. Sunt convins că la ora asta toate agențiile de știri și toate serviciile de analiză, think-tank-urile și toate serviciile de intelligence analizează declarațiile lui Orban care nu s-au întâmplat la Budapesta (…) ci pe teritoriul României, în Transilvania, la Băile Tușnad.
De asemenea, este extrem de grav că acest atac al lui Viktor Orban este la doar două zile după ce s-a pozat și au anunțat o nouă și frumoasă prietenie cu premierul României…

Pe premierul României îl invit respectuos, am să îi spun și personal, să își ia doi-trei consilieri de politică externă și să nu mai facă greșeala ca în cazul invitării trupelor germane pe teritoriul României și, acum, această frumoasă prietenie cu V. Orban înainte cu două zile, când toate analizele, toate serviciile de informații și toți analiștii vorbeau despre încercarea lui Victor Orban de a provoca, de a ataca tocmai pentru că nu se mai află UDMR la guvernare și are câmpul liber; încercarea lui de a crea emoție și scandal, având în vedere că are, la fel ca și noi, alegeri peste mai puțin de un an de zile. 
Ungaria preia președinția UE la 1 iulie 2024. Dacă România nu va intra până atunci în Schengen, nu e legat de Ungaria – E o gogoriță! Nu are nicio treabă Ungaria în intrarea României în Schengen.”

Hits: 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *