Deputații PNL propun indemnizații pentru mamele cu cel puțin trei copii

Un proiect de lege inițiat de deputații PNL prevede acordarea unei indemnizații lunare pentru mamele care au în îngrijire mai mult de trei copii cu vârste de până la 18 ani. Indemnizația ar fi calculată în funcție de salariul minim net și ar varia între 1.898 și 4.387 lei, în funcție de numărul copiilor.

Proiectul de lege are ca scop stimularea creșterii natalității în România, o țară care se confruntă cu o scădere continuă a numărului de nou-născuți în ultimii ani. Suntem încă deasupra mediei europene, însă fără măsuri aplicate situația asta nu va mai dura mult.

Pentru a beneficia de indemnizație, părinții trebuie să îndeplinească două condiții: să obțină venituri, indiferent de cuantumul acestora, și să își înscrie copiii într-o unitate de învățământ după împlinirea vârstei de trei ani. De asemenea, indemnizația va fi acordată unui singur părinte.

Cuantumul indemnizației va fi calculat în funcție de salariul minim net:

a) echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cei care au 3 copii;
b) echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cei care au 4 copii;
c) echivalentul a două salarii minim nete pentru cei care au 5 copii;
d) echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cei care au 6 copii şi mai mult.

În prezent, salariul.minim brut pe economie este de 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că sumele care vor fi acordate vor fi de 1.898, 2.647, 3.510, respectiv 4.387 lei, în funcție de numărul copiilor aflați în îngrijire. Dacă va fi mărit salariul minim pe economie, va crește automat și nivelul indemnizației.

Hits: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *