Exclusiv! Societatea Națională de Radiocomunicații este prăduită contract cu contract!

Pe fondul schimbării Guvernului, tot mai mulți decidenți de la companiile de stat au aranjat licitații sau atribuiri directe de contracte. Ne vom ocupa în câteva articole de Societatea Națională de Radiocomunicații, în cadrul căreia se dau tunuri mari zilele acestea. Primul pas pentru aceste hoții a fost făcut în octombrie 2021, când planul de investitii a fost modificat. Ca urmare, au fost incluse achiziții de echipamente de emisie FM în valoare de 3,3 milioane lei și echipamente de emisie în AM în valoare de 7 milioane lei. Pasul doi a fost evaluarea achizițiilor. Echipamentele de emisie FM au fost evaluate la peste 300.000 lei/set. În mod straniu conducerea SNR nu a observat că a achiziționat în 2020 fix aceleași tipuri de echipamente și în aceeași configurație, de la un producător francez, la prețul de 152.000 lei/set. De ce și-a propus conducerea SNR să cumpere în 2021 la preț dublu?
Desi producătorul de echipamente câștigător anul trecut a participat și anul acesta la licitație, de data aceasta a fost eliminat din procedura de achiziție, din motive complet subiective. Cică ar fi transmis oferta tehnica neparolată..
Cât despre echipamentele de emisie AM, acestea au fost evaluate la 1,4 milioane lei, la puteri de până la 50kW, deși în urmă cu doi ani au fost primite oferte de la o firmă din Europa la circa 500.000 lei bucata. De ce și-a propus conducerea SNR să cumpere în 2021 la preț triplu, de data aceasta? Mai trebuie menționat că, deși Strategia de radio digital nu a fost aprobată încă la nivelul Guvernului României ăi acordul cadru existent între Societatea Națională de Radiocomunicații și Societatea Română de Radiodifuziune nu prevede tarife pentru emisie în format digital, Caietul de sarcini conține și componenta de emisie digitală, care ridică prețul echipamentului în mod nejustificat cu peste 20%. Desigur că există posibilitatea ca această componentă digitală să fie adăugată fără probleme de natură tehnică și mai târziu, după obținerea tuturor aprobărilor. Graba aceasta nejustificată înseamnă însă costuri suplimentare în acest moment.

La ambele achiziții, deși au încercat să participe la proceduri mai mulți ofertanți, în competiție a rămas un singur ofertant, același ofertant și la FM, și la AM. Frumoasă coincidență…

Schema s-a repetat și pentru achizițiile de echipamente de transport radio, adică linii de radio-releu


Este ca în cântecul lui Pittiș, des difuzat la radio. Conducerea SNR și-a luat din nou planul și, spre seară, s-a întors cu tunul dat. Adică, din nou planul de investiții a fost modificat în octombrie 2021, fiind incluse achiziții de echipamente de transport radio în valoare de 1,75 milioane lei, evaluarea fiind de circa 220.000 lei/set. La fel ca-n celălalt caz, în cadrul Proiectului DVB-T2, finalizat la 31.12.2020, au fost achizitionate echipamente similare la o valoare de… 100.000 lei/set. Deci iar un tun, prin dublarea prețului. Vă întrebați cine este trăgătorul din spatele acestor tunuri. Datele noastre îl indică la acest moment pe Silviu Radu, un prieten bun al Directorului General, Dragoș Preda, cum însuși se declară, fiindu-i și șef de cabinet. Orice mișcă în companie este luat la țintă de acesta. Metodele sale de impunere a punctului de vedere și a unor prețuri umflate pornesc cu atitudinea sfidătoare față de angajații cu responsabilități. Aceștia sunt tratați ca niște sclavi, care nu trebuie să gândească, ci doar să execute așa cum consideră acest domn. Oricine are o altă opinie, fie și foarte întemeiată, este amenințat sau chiar executat prin schimbarea din funcție. Apropo de vânătorul din cântecul lui Pittiș și de tragerile cu repetiție ale lui Silviu Radu, pe directorul economic îl cheamă… Lupu.
Toate serviciile achiziționate se fac cu presiuni maxime, „ofertanții” fiind trimiși la Departamentul Achiziții pentru a discuta metodele de câștigare a achiziției. Se evită la maxim achizițiile prin SEAP deoarece, așa cum a fost transmis de către Silviu Radu în cercuri intime, ar fi riscul să vină cineva cu un preț mai mic.
Că tot este pandemie, acest Silviu Radu a fost șef al Ambulanței Brăila, fiind în exprimările publice un fel de justițiar scârbit de medicii cu care lucra: „Nu pot să accept că astfel de animale există printre noi! Javre, ignoranți. Tratați pacienții ca pe o masă de insecte de care vă e scârbă”. Se pune întrebarea ce simte domnul acesta despre sine, despre cum tratează societatea de stat unde lucrează, despre cum își bate joc de banii statului. Se consideră pe sine o „javră” sau chiar mai rău?
Cine are curiozitatea să afle mai multe despre acest Silviu Radu poate căuta pe internet. Fost secretar general al PDL Brăila, a fost pus cap de listă la alegerile locale pentru Consiliul Județean din iunie 2012. Silviu Radu era la acea vreme deja la al doilea mandat de consilier județean, deținând în continuare și funcția de manager la Serviciul de Ambulanță, până în 2013, deși la concursul pentru post din 2011 obținuse o notă de 4.00 (patru). Se cheamă cumva că domnul Silviu Radu era un „ignorant”?

La finalul acestui articol facem un apel la premierul României de a ruga DSV-ul să facă un control la SNR, pentru a stabili ce fel de „animale” vânează contractele din banii statului, cu preț mult umflat. Or fi javre?

VA URMA

Alexandru CĂUTIȘ

Hits: 69

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *